Dr. Ștefan Odobleja |
Ne chinuim de vreo douăzeci de ani să ne facem cunoscuți în lume prin valorile și personalitățile noastre. Nu vrem să mai fim catalogați drept hoți, țigani, cerșetori. Vrem să fim tratați cu respect. Vrem să ni se recunoască valorile pe care le avem. Și vrem pentru că avem cu ce ne lăuda.
De aici a pornit campania celor de la Graffiti BBDO: Visit Romania. Small
country. Great People. Se sprijină pe câțiva români care au avut o contribuție importantă la dezvoltarea unor domenii. Iar de contribuția lor nu am beneficiat numai noi, ci întreaga lume. Au fost aleși Ștefan Odobleja, Henri Coandă, Nicolae Paulescu, Nadia Comăneci, Ilie Năstase.
country. Great People. Se sprijină pe câțiva români care au avut o contribuție importantă la dezvoltarea unor domenii. Iar de contribuția lor nu am beneficiat numai noi, ci întreaga lume. Au fost aleși Ștefan Odobleja, Henri Coandă, Nicolae Paulescu, Nadia Comăneci, Ilie Năstase.
Să începem cu Șefan Odobleja, cel care, conform descrierii din campanie, a pus bazele ciberneticii.
Îl întrebăm pe atoateștiutorul Google despre father of cybernetics (în engleză, pentru conformitate, să nu cădem în plasa lui "românii sunt ...." ). Primele zece rezultate ne arată, cu un scor de 7 la 3, că părintele ciberneticii este Norbert Wiener, un matematician american, cartea de căpătâi fiind Cybernetics: Or Control and Communication in the Animal and the Machine, publicată in 1948. Primul rezulat returnat de Google este pagina Wikipedia dedicată lui Norbert Wiener. Nu te chinui să găsești vreo mențiune despre Ștefan Odobleja, e în van. Dar hai să vedem cum s-a ajuns aici.
Dr. Ștefan Odobleja a fost un medic militar român. Între 1938 - 1939 a publicat la Lugoj, in limba franceză și sub copyright-ul unei librării pariziene, cele doua volume ale lucrării sale Psychologie consonantiste. A trimis exemplare din lucrarea sa comunității științifice internaționale. Au apărut două recenzii, una în străinătate și una în țară. Cum la omul sărac nici boii nu trag, fatalitate! A început războiul, iar atenția tuturor a fost mutată către acest subiect. Cine mai avea timp de studiat o lucrare provenită dintr-o small country din Europa? O să vedeți voi cine!
Să continuăm. Dr. Ștefan Odobleja, participând la un congres internațional al medicilor militari, a distribuit participanților cîte un exemplar din cartea sa. Onor participanți la congres, doi medici americani. Ei, aici intervine hazardul. Întâmplător, dar numai întâmplător, îi regăsim pe aceiași doi medici de la congres în echipa de cercetători pe care, în timpul războiului, o coordona Norbert Wiener. Și cum America a luat startul un pic mai târziu la luptă, și prin urmare, pentru că lor nu le șuierau bombele deasupra capului, au avut timp să aprofundeze lucrarea cu pricina. Ați priceput acuma cum devine problema? Moș Crăciun are grijă de copii cuminți și le aduce cadouri.
Dr. Ștefan Odobleja a murit în 1978, într-o sărăcie lucie, statul român comunist publicându-i, într-un final, lucrarea în România. Același stat român comunist nu a facut nimic pentru a-l sprijini să-și revendice drepturile asupra ideilor sale, considerând cibernetica o știință aparținând capitalismului nemernic. Culmea ironiei, a fost contestat chiar de unii colegi români. Nici statul român postdecembrist nu a făcut mai nimic pentru restabilirea adevărului. În fine, pe pagina dedicată Wikipedia, e considerat precursor al ciberneticii, și nu fondator, acest rol revenindu-i lui Norbert Weiner.
Noi ne jucăm azi cu device-uri care, fără contribuția fundamentală a unui român, ar fi ajuns mult mai târziu la stadiul acesta.
M-am gîndit că e bine să aflăm cine sunt de fapt oamenii - simbol aleși de Graffiti BBDO pentru campania Visit Romania. Small country. Great people. Vrem să plecăm în lume cu un simbol care nu e cunoscut la noi. Nu e recunoscut nici în afară. Hai să întrebăm un școlar cine a fost Ștefan Odobleja. Mă tem nu veți afla mai mult decât că e numele unui liceu.
Ca să ne recunoască alții simbolurile, trebuie mai întâi să ni le recunoaștem noi. Altfel e o altă frunză pe care o s-o spulbere vântul.
Un articol interesant, scris de unul din cei care l-au cunoscut pe dr. Ștefan Odobleja și de care m-am folosit în găsiți aici.
P.S. Vor urma și ceilalți.
0 coments:
Trimiteți un comentariu