Senzational! Am facut inca un pas.

Ne-am mutat in casa noua, cu mobila si mileuri noi. Daca robotul nu-si face treaba, da click pe link, te rog! Am sa-l las pe nemernic sa rugineasca, drept pedeapsa.
http://orbisichiori.ro
Nu uita adresa de la casa noua. Pune-o bine.

vineri, 2 decembrie 2011

2 Visit Romania. Small country. Great people - cu explicații #2


Așa cum am promis, încercăm să-i cunoaștem mai bine pe cei aleși ca simboluri ale României. Astăzi, despre Nicolae Paulescu, doctor în medicină care, după ce și-a facut studiile la Paris și-a continuat activitatea în domeniul medical în România.

A fost primul, în lume, care a izolat pancreanina (insulina). Și-a facut cunoscută descoperirea în mai multe publicații științifice, între Aprilie și August 1921. În
August 1921, toată lumea medicală avea cunoștință despre descoperirea lui N. Paulescu. 

În același an, la opt luni de la publicarea de către N. Paulescu a descoperirii sale, dr. F. G. Banting și biochimistul J. J. R. Macleod de la Universitatea din Toronto, au anunțat și ei descoperirea insulinei. Oameni onorabili, care citeau publicațiile științifice ale vremii, au amintit și de descoperirea făcută de medicul român. Și ca să-i pecetluiască soarta, i-au atribuit lui N. Paulescu o declarație prin care acesta își îngropa propria muncă.

În 1923, așa cum era de așteptat, Premiul Nobel pentru medicină a ajuns la Banting și Macleod. Pentru că publicaseră studiul final asupra descoperirii lor alături de alți doi oameni de știință, Collip și Best, au considerat corect și cinstit să împartă cu aceștia banii primiți odată cu premiul. N. Paulescu, românul, nu a primit nimic. Nici recunoaștere, nici premiu, nici bani.

După un an de la acordarea premiului, Comitetul Nobel a verificat și lucrarea lui N. Paulescu. Surpriză! Au constatat că ce spuseseră Banting și Macleod era o minciună. Și, ca să nu pice prost, au dat totul pe traducere și pe faptul că cei doi canadieni nu prea stăpâneau limba franceză. Elegant, nu? Că doar n-o să ne punem cenușă-n cap pentru un lucru așa mărunt. Bineînțeles că totul s-a oprit aici. Au recunoscut o interpretare greșită. Lui N. Paulescu i-au fost recunoscute meritele, dar nici vorbă de premiu sau bani.

Iată cum, din cauza unei mărunte greșeli de interpretare, România nu se poate lăuda cu un Nobel.

Să fie numai ăsta motivul? Dacă analizăm contextul în care s-au desfășurat evenimentele, cred că putem să întrezărim și niște explicații.

La începutul secolului XX, lumea științifică se reașeza pe baza teoriei evoluționiste a lui Darwin. Nicolae Paulescu era un creaționist convins, combătând darwinismul în prelegerile sale.

Pe de altă parte, a fost un antisemit și un anti-mason. Articolul "Planul secret al iudeo-masonilor pentru România" susținea convingerile sale, expuse pe larg în cartea, interzisă la un moment dat, "Fiziologia filozofică: Spitalul, Coranul, Talmudul, Cahalul, Franc-Masoneria" (1913). În 1928 a publicat ˝Degenerarea rasei jidănești˝, susținând că evreii sunt degenerați deoarece creierul lor cântărește mai puțin decât cel al rasei ariane. Mă întreb cum au reacționat Anatole France, Albert Einstein, Henri Bergson, toți laureați ai Premiului Nobel.

Având toate acestea în față, cred că nedreptatea care i s-a făcut lui Nicolae Paulescu se bazează mai mult pe acest aspect al activității sale decât pe o nenorocită de traducere.

Dacă a fost bine ales drept simbol pentru această campanie de către cei de la Graffiti BBDO, vom vedea în rezultatele acesteia. Vom vedea și cît de puternice mai sunt astăzi ecourile convingerilor sale pentru unii.

Până atunci, să-i acordăm noi respectul cuvenit pentru că a redat speranța milioanelor de oameni ce suferă de diabet.






dragos_dc

    Other Recommended Posts

  • Darwin, Einstein, Graffiti BBDO, insulina, Nicolae Paulescu, Premiul Nobel

2 coments:

krossfire spunea...

Omul era anti-semit convins (apropo de lucrarile mentionate mai sus) si isi sustinea de cate ori avea ocazia convingerile. Desigur, asta nu era ceva nou in epoca, dar e clar ca discursul lui nu l-a facut pe Paulescu un tip prea popular in comunitatea stiintifica.

dragos_dc spunea...

@krossfire

De fapt, cred ca i-a taiat orice sansa. Dar nu a renuntat niciodata la convingerile sale. Asta ar fi de promovat. Dar e prea mult pentru o lume atat de rafinata si atotiubitoare.

Trimiteți un comentariu

 
back to top